Aandacht voor mobiel gebruik.

In de eerste helft van 2016 vond ruim 60 procent van alle websitebezoeken plaats vanaf een smartphone of tablet. Als je website zich niet goed laat gebruiken op een mobiel apparaat, is de kans aanzienlijk groter dat je bezoeker weer vertrekt. Een gemiste kans.

Er zijn meerdere benaderingen om websites zo goed mogelijk bruikbaar te maken op mobiele apparaten. In eerste instantie won de ‘mobiele website’ populariteit. Een mobiele website is als het ware een tweede website met dezelfde inhoud als je ‘gewone’ website voor ‘gewone’ beeldschermen, alleen dan specifiek voor mobiele apparaten. Het nadeel is dat met dit concept twee lay-outs onderhouden moeten worden. Een ander nadeel van een ‘mobiele website’ is dat dit concept slechts in twee schermformaten voorziet: klein en groot. In de praktijk zitten daartussen nog een aantal tussenstappen, waar dit concept niet in voorziet.

Responsive design

De gedachte achter ‘responsive design’ is dat de lay-out van een website zich aanpast aan het beeldscherm van de bezoeker. Dat kan een telefoon zijn, een tablet, of een groot beeldscherm, of een compacte laptop. Per beeldschermformaatklasse (meestal extra klein, klein-middelgroot, middelgroot, groot) worden elementen getoond of weggelaten, of qua formaat geoptimaliseerd. Omdat een responsive website één website is die in alle schermformaten voorziet, is dit concept aanzienlijk onderhoudsvriendelijker.